söndag 11 februari 2007

Äpple

Äpple har varit lite av en favorit i köket de senaste veckorna, så jag har passat på att baka lite med dem också. Här är två lättgjorda exempel.

Äpplepaj med blåbär

Den här pajen skulle egentligen bli som den här, men jag gjorde några små ändringar och resultatet ser ni nedan.

Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 tsk socker
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3-4 äpplen, skivade
2 nävar blåbär
3/4 dl farinsocker
1/4 dl strösocker
50 g smör

Blanda smör, mjöl och socker i en skål. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och ställ i kyl eller frys medan du förbereder fyllningen.

Tvätta och skiva äpplena i centimetertjocka skivor. Blanda strösocker och farinsocker.

Lägg äppleskivorna i pajskalet, och föredela bären över kakan. Strö på sockerblandningen, och lägg slutligen på tunna skivor av smöret. Grädda i ugn på 200 grader i ca 25-30 minuter, till kakan är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller glass.




Enkla äpplekakan

Räcker till ca 6 personer.

125 g smör
1 dl socker

1 ägg

1 3/4 dl vetemjöl


Fyllning och garnering;

2 äpplen

2 msk pärlsocker

1 tsk kanel


Sätt ugnen på 225°. Smörj en form med löstagbar kant (gärna med kokos istället för ströbröd). Smält matfettet och tillsätt sockret. Rör om. Tillsätt ägget och mjölet och blanda väl. Häll smeten i formen. Tärna äpplena och tryck ner dem lite lätt i smeten. Strö över kanelen och pärlsockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Servera kakan ljummen, gärna med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås till.




2 kommentarer:

Anonym sa...

jag vill oxå ha kaka. mums vad god den ser ut att vara...

natz sa...

klart du ska få kaka! det blir semlor till helgen, bara att komma förbi :)