Äpplepaj med blåbär
Den här pajen skulle egentligen bli som den här, men jag gjorde några små ändringar och resultatet ser ni nedan.
Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 tsk socker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 äpplen, skivade
2 nävar blåbär
3/4 dl farinsocker
1/4 dl strösocker
50 g smör
Blanda smör, mjöl och socker i en skål. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och ställ i kyl eller frys medan du förbereder fyllningen.
Tvätta och skiva äpplena i centimetertjocka skivor. Blanda strösocker och farinsocker.
Lägg äppleskivorna i pajskalet, och föredela bären över kakan. Strö på sockerblandningen, och lägg slutligen på tunna skivor av smöret. Grädda i ugn på 200 grader i ca 25-30 minuter, till kakan är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller glass.
Enkla äpplekakan
Räcker till ca 6 personer.
125 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
Fyllning och garnering;
2 äpplen
2 msk pärlsocker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 225°. Smörj en form med löstagbar kant (gärna med kokos istället för ströbröd). Smält matfettet och tillsätt sockret. Rör om. Tillsätt ägget och mjölet och blanda väl. Häll smeten i formen. Tärna äpplena och tryck ner dem lite lätt i smeten. Strö över kanelen och pärlsockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera kakan ljummen, gärna med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås till.
2 kommentarer:
jag vill oxå ha kaka. mums vad god den ser ut att vara...
klart du ska få kaka! det blir semlor till helgen, bara att komma förbi :)
Skicka en kommentar