söndag 22 juni 2008

Midsommarmums


Så var denna midsommaren också över. Det blev en lugn helg för min del eftersom jag har jobbat, men självklart har jag ätit sill, potatis, lax, ägg och andra godsaker som hör till midsommar. I fredags gjorde vi en härlig sommartårta och igår tog jag med denna paj till jobbet. Nåt kul ska man ju ha när man måste jobba såna här helger!

Limepaj med marinerade jordgubbar

50 g smör
10 smulade digestivekex
1 burksötad kondenserad mjölk (4 dl)
5 äggulor
5 limefrukter

Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Bred ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Tryck till bottnen med fingrarna eller en stor sked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 150 grader.

Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Häll i limejuicen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter (min paj var väldigt blek efter 10 min, så jag lät den stå inne några minuter extra, på grill). Låt pajen svalna, och ställ den i kylen ett par timmar innan servering.

Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker med 2 kanelstänger och saften från 1 lime. Låt koka ca 10 minuter. Låt lagen svalna och häll den sedan över 1 liter jordgubbar. Blanda i 1 kruka mynta och servera jordgubbarna till limepajen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var så mycket sött och gott här hos dig så jag måste stänga av och gå och lägga mig nu!
Rabarberrutorna måste jag bara prova!

Anonym sa...

ja det tycker jag verkligen att du ska göra! de passar perfekt i sommarvärmen :)