onsdag 14 maj 2008

Somriga rutor

Rabarber är utan tvekan en av mina favoriter och det är en härlig vår- och sommarkänsla över bakverk med just rabarber. Tycker i alla fall jag. De här pajliknande rutorna är oemotståndliga med vaniljsås till!


Rabarberrutor

225 g smör
2 ½ dl florsocker
1 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

5 dl rabarber, i centimeterstora bitar
2 msk socker
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
2 tsk potatismjöl

1 dl florsocker
2 tsk vatten

Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver och forma till en deg. Tryck ut 2/3 av degen i en långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i 8 minuter på 200 grader.

Blanda rabarbern med sockret, kryddorna och potatismjölet. Bred ut fyllningen över den halvfärdiga kakan.

Kavla sedan ut resten av degen och lägg ut degremsor över rabarbern så att det bildas ett rutmönster. Grädda kakan i ca 15 minuter på 200 grader.

Blanda florsockret med vattnet till en glasyr och ringla över kakan när den svalnat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Rabarber är sommar! Kanel och kardemumma låter väldigt gott ha ha ihop med rabarbern... :P