söndag 11 november 2007

Fika till far

Ja, det har väl inte undgått någon att det är Fars dag idag (eller?). Vi har alltid varit väldigt noga med att fira både Mors- och Fars dag, och i år var inget undantag. Jag bakade en paj, som blev väldigt uppskattad, och pappas favoritkakor såklart - marockanska mandelkakor :)



Björnbärspaj med citrus


2 dl vetemjöl
1 1/2 dl polenta
3/4 dl florsocker
1 krm salt
125 g smör

Fyllning:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
rivet skal+saft från 1 citron
rivet skal+ saft från 1 lime
2 msk vispgrädde
3 dl färska eller tinade björnbär (väl avrunna)
2 msk florsocker

Blanda vetemjöl, polenta, florsocker, salt och smör skuret i tärningar i en matberedare. Kör till en lite smulig deg. Det går lika bra att knåda degen med händerna (det gör jag..). Lägg bakplåtspapper i botten på en form (24 cm i diameter) med löstagbar kant. Tryck ut degen i formen, i botten och ca 2 cm upp på kanten. Grädda den mitt i ugnen ca 20 minuter på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker, mjöl och skal av citron och lime. Blanda sedan i citron- och limesaft samt grädde. Häll fyllningen i den varma pajformen och grädda ytterligare ca 15 minuter.

Sätt ugnen på grill och högsta värme. Blanda björnbären med florsockret. Fördela dem jämnt över kakan. Grädda ca 3 minuter under grill. Låt svalna helt innan den lyfts upp med hjälp av papperet.

Skär pajen i bitar och servera med vispad grädde, och eventuellt lite färska björnbär.

2 kommentarer:

lumumma sa...

Vilken lycklig pappa du måste ha! :))

Anonym sa...

lumumma: ja just den här tårtan gick verkligen hem! han är så kräsen med presenter så numer har både jag och syrran lagt ner den stressiga presentjakten varje år..