Kolapaj med vaniljgrädde
3 ½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 msk olja, med neutral smak
1 äggula
3 msk vatten
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl vit baksirap
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl grovhackade hasselnötter, mandlar och pinjenötter (man kan ta en sort också, men det blir väldigt gott att blanda)
Tillbehör;
Vispad grädde smaksatt med vaniljstång (ca ½ stång till 2 dl grädde)
Gör så här;
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Nagga pajdegen lätt och grädda den i mitten av ugnen, 10 minuter. Låt den sedan svalna.
Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull, eller gärna en traktörpanna. Koka upp och koka smeten på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då. Se till att smeten verkligen kokat hela tiden och att du håller tiden noga. Grovhacka nötterna under tiden.
Tag sedan pannan från plattan och rör i smöret klickvis under omrörning. Blanda slutligen i de grovhackade nötterna och slå sedan upp smeten i pajskalet. Ställ pajen i kylen så kolan stelnar och får rätt konsistens, gärna 2-3 timmar. Servera sedan pajen med en klick vaniljgrädde.
4 kommentarer:
Jag blir lika stum som alltid när jag kommer in här. Det ser himmelskt gott ut !!
sara; tack tack, smicker är alltid välkommet :)
Vad mycket smarrigt du har bakat sen sist. jag har varit på landet mest hela tiden utan fungerande internetuppkoppling, så nu uppdaterar jag mig. Ha det jätteskönt på Sardinien! Dit vill jag också åka.
nässelblom & choklad; ja för min del har det blivit väldigt mycket sötsaker denna sommaren, men det får man unna sig ibland :) sardinien var hur fins som helst, kan verkligen rekommendera att åka dit!
Skicka en kommentar