Rabarberpaj med maräng; ca 10 bitar
Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl (jag tog lite mer, för degen blev ganska kladdig..)
1/2 dl pistagenötter
1/2 dl strösocker
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
600 g rabarber
1 dl råsocker
1/2 vaniljstång
1/2 tsk kardemummakärnor, krossade
2 tsk potatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
ca 1/2 dl pistagenötter, hackade
Mät upp mjöl, socker och pistagenötter i en skål. Lägg i smöret och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå kallt, cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225º, cirka 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 150°
Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar.
Rör ut potatismjölet i lite av den sjudna rabarbern. Rör ner och dra kastrullen från värmen när första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Bred ut fyllningen i det förgräddade skalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke med elvisp. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock, lite seg och blank.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar