fredag 22 juni 2007

Glad midsommar!

Ja då var det midsommar igen, och regnet öser ner.. Jaja, inget att lipa över, det är väl bara att göra det bästa av situationen. Tårtan som vi ska hugga in på ikväll är i alla fall färdig och den ser väldigt mumsig ut, hoppas att den smakar gott också. Här kommer receptet, om det är någon där ute som behöver inspiration :)


Rabarberpaj med maräng; ca 10 bitar

Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl (jag tog lite mer, för degen blev ganska kladdig..)
1/2 dl pistagenötter

1/2 dl strösocker
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
600 g rabarber
1 dl råsocker

1/2 vaniljstång
1/2 tsk kardemummakärnor, krossade

2 tsk potatismjöl

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
ca 1/2 dl pistagenötter, hackade

Mät upp mjöl, socker och pistagenötter i en skål. Lägg i smöret och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå kallt, cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225º, cirka 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 150°

Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber, råsocker, vaniljstång och kardemumma i en kastrull. Sjud på svag värme utan lock, ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk.

Rör ut potatismjölet i lite av den sjudna rabarbern. Rör ner och dra kastrullen från värmen när första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Bred ut fyllningen i det förgräddade skalet.

Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke med elvisp. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock, lite seg och blank. Bred ut marängen över fyllningen, så att det bildas små toppar. Strö över pistagenötterna och grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, ca 20 minuter.


Inga kommentarer: