Rabarber är utan tvekan en av mina favoriter och det är en härlig vår- och sommarkänsla över bakverk med just rabarber. Tycker i alla fall jag. De här pajliknande rutorna är oemotståndliga med vaniljsås till!
Rabarberrutor
225 g smör
2 ½ dl florsocker
1 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl rabarber, i centimeterstora bitar
2 msk socker
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
2 tsk potatismjöl
1 dl florsocker
2 tsk vatten
Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver och forma till en deg. Tryck ut 2/3 av degen i en långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i 8 minuter på 200 grader.
Blanda rabarbern med sockret, kryddorna och potatismjölet. Bred ut fyllningen över den halvfärdiga kakan.
Kavla sedan ut resten av degen och lägg ut degremsor över rabarbern så att det bildas ett rutmönster. Grädda kakan i ca 15 minuter på 200 grader.
Blanda florsockret med vattnet till en glasyr och ringla över kakan när den svalnat.
onsdag 14 maj 2008
torsdag 1 maj 2008
Världens godaste cheesecake...
...I alla fall enligt sällskapet som smaskade i sig den under gårdagen. Blev lite besviken att det inte blev någon direkt höjd på kakan, men smaken var det definitivt inget fel på. Och färska jordgubbar, blåbär och hallon gjorde den ännu godare.
Cheesecake
Botten:
12 digestivekex
80 g smält smör
Fyllning:
250 g Kesella
250 g Philadelphia färskost
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
Krossa kexen i en matberedare och blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min på 175 grader.
Vispa äggulorna med sockret, och blanda sedan ner övriga ingredienser. Vispa till en slät smet. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kallna och servera med färska bär.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)