torsdag 30 augusti 2007

Förändringar

Det blev ingen långvarig comeback för min del... Det händer väldigt mycket i mitt liv just nu och jag känner att jag måste prioritera bort bloggen för att kunna koncentrera mig på allt annat. Jag ska försöka att baka så fort jag får tillfälle och då kommer jag naturligtvis att dela mig med här, men jag kommer som sagt inte kunna uppdatera så ofta. Jag hoppas att ni ändå kikar in här och då och att ni hittar något som faller er i smaken :) På återseende!

torsdag 23 augusti 2007

I'm back

Ja då var man tillbaka till den trista vardagen igen. Hade det inte varit för skolan hade jag absolut kunnat tänka mig att stanna mycket längre på härliga Sardinien!

Jag har inte hunnit baka nåt sen jag kom hem (har knappt packat upp...) så idag blir det en repris från gamla hemsidan. Den här tårtan/pajen är en av de mest uppskattade jag gjort, den går hem hos alla!

Citron- och limepaj

Pajskal;
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula

Fyllning;
3 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
skal+saft från 1 citron och 1 lime

Hacka ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i en form, 24 cm i diameter, och låt vila i kylen i 30 minuter.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna. Häll sedan fyllningen i pajskalet och grädda i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, på 200 grader. Låt pajen kallna och garnera med limeskivor. Servera eventuellt med en klick grädde, eller ännu godare, med hallonsås.

måndag 6 augusti 2007

Semester

Äntligen semester! Visserligen är vädret kanonfint just idag, men jag packar ändå väskan och åker söderut. Jag kommer att befinna mig på Sardinien i två veckor framöver, så då blir det inget bloggande. Men innan jag lämnar er bjuder jag på denna ljuvliga godispaj!

Kolapaj med vaniljgrädde

Pajdeg;
3 ½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 msk olja, med neutral smak
1 äggula
3 msk vatten

Kolasmet;
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl vit baksirap
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl grovhackade hasselnötter, mandlar och pinjenötter (man kan ta en sort också, men det blir väldigt gott att blanda)

Tillbehör;
Vispad grädde smaksatt med vaniljstång (ca ½ stång till 2 dl grädde)

Gör så här;
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Nagga pajdegen lätt och grädda den i mitten av ugnen, 10 minuter. Låt den sedan svalna.

Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull, eller gärna en traktörpanna. Koka upp och koka smeten på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då. Se till att smeten verkligen kokat hela tiden och att du håller tiden noga. Grovhacka nötterna under tiden.

Tag sedan pannan från plattan och rör i smöret klickvis under omrörning. Blanda slutligen i de grovhackade nötterna och slå sedan upp smeten i pajskalet. Ställ pajen i kylen så kolan stelnar och får rätt konsistens, gärna 2-3 timmar. Servera sedan pajen med en klick vaniljgrädde.