torsdag 30 augusti 2007
Förändringar
torsdag 23 augusti 2007
I'm back
Ja då var man tillbaka till den trista vardagen igen. Hade det inte varit för skolan hade jag absolut kunnat tänka mig att stanna mycket längre på härliga Sardinien!
Jag har inte hunnit baka nåt sen jag kom hem (har knappt packat upp...) så idag blir det en repris från gamla hemsidan. Den här tårtan/pajen är en av de mest uppskattade jag gjort, den går hem hos alla!
Citron- och limepaj
Pajskal;
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
Fyllning;
3 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
skal+saft från 1 citron och 1 lime
Hacka ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i en form, 24 cm i diameter, och låt vila i kylen i 30 minuter.
måndag 6 augusti 2007
Semester
Kolapaj med vaniljgrädde
3 ½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 msk olja, med neutral smak
1 äggula
3 msk vatten
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl vit baksirap
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl grovhackade hasselnötter, mandlar och pinjenötter (man kan ta en sort också, men det blir väldigt gott att blanda)
Tillbehör;
Vispad grädde smaksatt med vaniljstång (ca ½ stång till 2 dl grädde)
Gör så här;
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Nagga pajdegen lätt och grädda den i mitten av ugnen, 10 minuter. Låt den sedan svalna.
Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull, eller gärna en traktörpanna. Koka upp och koka smeten på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då. Se till att smeten verkligen kokat hela tiden och att du håller tiden noga. Grovhacka nötterna under tiden.
Tag sedan pannan från plattan och rör i smöret klickvis under omrörning. Blanda slutligen i de grovhackade nötterna och slå sedan upp smeten i pajskalet. Ställ pajen i kylen så kolan stelnar och får rätt konsistens, gärna 2-3 timmar. Servera sedan pajen med en klick vaniljgrädde.