torsdag 1 oktober 2009

Höstmys


Ja, det är väl bara att inse att hösten är på väg. Här i Oslo börjar löven att gulna, och temperaturen sjunker sakta men säkert... Dock tycker jag att det är ganska mysigt att få sitta inne och mysa med tända ljus och en stor kopp te om kvällarna. Och den här kakan är ett väldigt gott tillbehör!

Äpplekaka med kanel- och nötkrisp (4-6 pers.)

2 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
50 g smält smör
1-2 äpplen av valfri sort

50 g hasselnötter
0,5 dl havregryn
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
50 g smält smör

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, samt citronskal och saft. Blanda till sist i det smälta smöret.

Skiva äpplena i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna i en smord och bröad liten ugnsfast form. Häll över smeten och grädda i ca 15 minuter på 200 grader.

Blanda ihop ingredienserna till krispet och häll över kakan. Grädda i ytterligare 10-15 minuter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna och servera med glass eller vanlijsås.