måndag 8 september 2008

Kladdigt och gott


När jag var utomlands i somras passade jag på att köpa lite nya redskap till köket. Bland annat köpte jag två väldigt fina muffinsformar i silikon. De är superbra! Och så blir de mycket finare än muffins i pappersformar :)

De här muffinsen blev riktigt kladdiga och goda. Man kan servera dem med en klick grädde om man känner för att lyxa till det lite, men de är lika smarriga utan.

Chokladmuffins med banan och nötter

100 g smör
3 ägg
2 dl socker
4 dl kakao
1,5 dl vetemjöl

1 stor banan, mosad
50 g mörk choklad, grovt hackad
50 g valnötter, grovhackade

Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör försiktigt i kakao och vetemjöl.
Tillsätt det smälta smöret i smeten.

Vänd till sist ner mosad banan, hackad mörk choklad och nötter.

Fördela smeten i muffinsformar eller i en bakform (ca 24 cm i diameter).
Grädda i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter (lite längre om du gör en stor kaka) på 175 grader.
Låt muffinsen svalna och sikta över florsocker.

onsdag 3 september 2008

Blåbär igen

Jag bakar inte bullar så ofta, för jag har helt enkelt inte tålamod att vänta på att de ska jäsa. Men så blev jag grymt sugen på att testa kombinationen blåbär och mandelmassa istället för de klassiska kanelbullarna. Och det blev så gott!



Blåbärsbullar med mandelmassa

7-8 dl vetemjöl
50-75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma

200 g mandelmassa
200 g blåbär

ägg till pensling
flagad mandel

Smula jästen i en bunke och ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till ca 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa i 40 minuter.

Kavla ut degen på mjölat bakbord. Riv mandelmassan och fördela den och blåbären över degen. Rulla ihop och dela i 20-25 bitar. Lägg i bullarna i formar, pensla med ägg och strö över flagad mandel. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda sedan bullarna i ca 10 minuter på 225-250 grader.