söndag 22 juni 2008

Midsommarmums


Så var denna midsommaren också över. Det blev en lugn helg för min del eftersom jag har jobbat, men självklart har jag ätit sill, potatis, lax, ägg och andra godsaker som hör till midsommar. I fredags gjorde vi en härlig sommartårta och igår tog jag med denna paj till jobbet. Nåt kul ska man ju ha när man måste jobba såna här helger!

Limepaj med marinerade jordgubbar

50 g smör
10 smulade digestivekex
1 burksötad kondenserad mjölk (4 dl)
5 äggulor
5 limefrukter

Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Bred ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Tryck till bottnen med fingrarna eller en stor sked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 150 grader.

Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Häll i limejuicen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter (min paj var väldigt blek efter 10 min, så jag lät den stå inne några minuter extra, på grill). Låt pajen svalna, och ställ den i kylen ett par timmar innan servering.

Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker med 2 kanelstänger och saften från 1 lime. Låt koka ca 10 minuter. Låt lagen svalna och häll den sedan över 1 liter jordgubbar. Blanda i 1 kruka mynta och servera jordgubbarna till limepajen.

onsdag 11 juni 2008

Paj till mor


Ja, den här pajen gjorde jag alltså till mors dag för ett par veckor sedan. Har tyvärr inte hunnit lägga upp receptet tidigare, men den är ju självklart lika god en helt vanlig onsdag som idag :) Hade återigen otur med att hitta jordgubbar, men den blev lyckad även med färska hallon och blåbär.

Chokladpaj med apelsin

Botten;
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
4 msk strösocker
150 g smör
1-2 msk vatten

Fyllning;
rivet skal + saft från 1 apelsin
1 dl strösocker
2 dl créme fraiche
3 ägg

Blanda de torra ingredienserna till pajbotten. Tillsätt sedan smöret (i mindre bitar) och vattnet, och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i ca 15 minuter på 200 grader.

Blanda apelsinskal+saft, socker, créme fraiche och ägg. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter, på samma ugnsvärme, tills fyllningen har stelnat.

Låt pajen kallna och garnera med färska bär. Vispad grädde är gott till, men den är lika god som den är.