Nu har jag snart jobbat tre veckor som syrra, och det känns lite häftigt faktiskt :) Det finns ju några nackdelar med jobbet, som att jag kommer spendera i stort sett hela helgen på avdelningen för att jag fått ett mindre bra schema.. Så därför fick vi fira pappa, som fyller år idag, igår kväll istället. Jag bakade en pecannötsspaj och så gjorde jag även småkakor med mandel och hallonsylt. Pajen blev jättegod, och småkakorna var väl helt okej, men det är nog inget jag kommer att göra igen. Här är i alla fall receptet på den smarriga pajen!
Pecannötspaj
Pajdeg;
150 g rumsvarmt smör el margarin
2 äggulor
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
Fyllning;
2 dl socker
2 msk lönnsirap (eller mörk sirap)
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl pecannötter (jag råkade ta rostade och SALTADE nötter, vilket nog inte är meningen, men det smakade riktigt bra ändå)
Börja med att röra ihop smör och äggulor till pajdegen. Blanda sedan i mjöl och socker. Tumma ut degen i en pajform och grädda på 200 grader, i ca 10 minuter.
Rör ihop socker, sirap, smör och ev 2-3 msk mörk rom i en kastrull. Sjud över svag värme i några minuter. Det ska inte koka! Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och pecannötter.
Bred ut fyllningen i det halvgräddade pajskalet. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter. Låt pajen svalna helt, och servera med en klick grädde eller glass.