onsdag 23 januari 2008

Muffins

Idag har jag bakat muffins! Receptet kommer från en av de böcker jag fick i present häromdagen. Jag fick ju faktiskt andra presenter också, bland annat presentkort i diverse affärer. Så jag har äntligen skaffat mig en hushållsvåg, ett förkläde (inga mer oförklarliga fläckar på mina vita t-shirtar..), en sprits och ytterligare en muffinsform. Lycka :)

Muffins med jordnötter och fudge

250 g vetemjöl
4 tsk bakpulver

85 g strösocker
6 msk jordnötssmör (crunchy)
1 stort ägg, uppvispat
4 msk smält smör
1 ¾ dl mjölk
150 g lonka fudge (finns bland lösgodiset)
3 msk grovhackade jordnötter (helst osaltade)

Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker och jordnötssmör så att det blir en smulig massa.

Blanda i en annan skål ihop ägg, smör och mjölk. Rör sedan snabbt ner det i de torra ingredienserna. Skär fudgen i mindre bitar och häll ner i smeten.

Klicka ut smeten i muffinsformar, det räcker till ca 15 stycken. Strö de hackade jordnötterna över muffinsen. Grädda i 200 grader, i ca 20 minuter.

måndag 21 januari 2008

Här ska det bakas!

Man tycker ju att en nyfärdig sjuksköterska borde önska sig något annat i examenspresent än efterättsböcker, men inte jag inte :) Bland alla underbara presenter fick jag sex stycken nya böcker med recept på tårtor, desserter, småkakor, muffins, suffléer osv osv att ställa i bokhyllan, och jag är hur nöjd som helst!


torsdag 17 januari 2008

Examen!

Äntligen är det dags! Efter tre års slit är jag färdig sjuksköterska! Imorgon är det examen och det blir verkligen en fullspäckad dag. Vi börjar dagen med champagnefrukost och sen går vi vidare till kyrkan där själva ceremonin ska vara. På kvällen ska jag ha öppet hus för nära och kära hemma hos mig. Det krävs inte mycket folk för att fylla min lilla lägenhet så det kommer bli trångt, men trevligt ändå hoppas jag. Maten har jag faktiskt beställt, för det blir på tok för jobbigt att ordna den själv. Men tårtorna har jag såklart gjort själv :) Det blir dels den här smarriga citron- och limepajen och en helt ljuvlig tårta med cashewnötter, choklad och hallon!



Cashew- och chokladtårta

100 g mörk choklad
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
150 g cashewnötter, salta

Hallonmos:
125 g färska hallon
3/4 dl socker, gärna syltsocker

Chokladtopp:
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Smält choklad och smör i bunke över vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner chokladsmeten. Vänd sist ner vetemjölet blandat med bakpulver och hela nötter. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter i 175 grader.

Hetta upp hallon och socker i kastrull tills de blir mjuka, men inte såsiga. Bred hallonmoset på tårtan och låt svalna innan chokladtoppen strykes på.

Smält chokladen i 1 dl vispgrädde över vattenbad. Låt svalna. Vispa resten av grädden och blanda i chokladen. Bred chokladtoppen på tårtan och garnera med choklad eller färska hallon.

tisdag 8 januari 2008

Italian style

Biscotti är ju något som blivit väldigt populärt och det finns hur många recept som helst. Jag har provat en del olika, men det här är det som fungerar bäst enligt mig. Det viktiga är att de får ligga länge i ugnen och torka, gärna över natten, då blir de perfekta :) Man kan smaksätta skorporna med lite av varje, men idag gjorde jag en sats med chokladsmak och en "originalsats".

Biscotti

102 ägg
100 g smör1
1.51.5 dl strösocker
55 dl vetemjöl
1.51,5 tsk bakpulver
1.51,5 dl hel sötmandel
skal från 1 citron

Vispa äggen lätt i en bunke. Smält smöret och vänd ner i äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och citronskal och vänd ner det i bunken.

Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter på 175 grader.Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (helst över natten).

I satsen med chokladbiscotti bytte jag ut mandeln mot drygt 100 g mörk choklad, och istället för citronskal använde jag rivet apelsinskal. Dessutom tillsatte jag 2 msk kakao. Mumsigt!

torsdag 3 januari 2008

Kokosglasstårta med lime

Här kommer receptet på vår nyårsdessert. Jättegott med färsk ananas till!

Kokosglasstårta med lime

Botten:
200 g kokosflingor
1 dl strösocker
2 ägg
rivet skal från en lime

Glassen:
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde

Blanda kokosflingor, socker, ägg och limeskal. Låt stå i 10 minuter så att kokosen sväller. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och smörj formen. Häll i kokossmeten och grädda på 200 grader i cirka 15-20 minuter. Låt kallna.

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt kokosmjölken. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll fyllningen på kokosbotten och frys i minst 4 timmar.

Rosta kokosflingor eller färsk hyvlad kokos till garnering. Servera med färsk frukt.