tisdag 27 november 2007

Avslappning

Har ett galet schema för tillfället. Sover hemma ungefär varannan dag och resten av dagarna på praktikplatsen. Inte jättekul, men det gäller bara tre veckor så jag borde stå ut. När jag väl är hemma orkar jag inte göra annat än att ligga i soffan och dega, och baka såklart. Det är avslappning för mig!

Banankaka med nötter

150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
ca 100 g nötter (jag tog det jag hade i skafferiet, valnötter och macadamianötter)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 mogna bananer, mosade

Smörj en bakform och bröa den med havregryn. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt att vispa smeten fluffig.

Grovhacka nötterna och blanda dem med vetemjöl, bakpulver och bananmos. Blanda ner allt i äggsmeten och rör om.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter på 175 grader. Låt kakan svalna i formen i några minuter innan den stjälps upp.

onsdag 21 november 2007

Miljöombyte

Spenderade en härlig helg i Köpenhamn, med mat, dryck, konsert, julmarknad på Tivoli och trevligt sällskap. Nedan ser ni några exempel på allt vi stoppade i oss...



Till vänster ser ni en liten del av den underbara vegetariska buffé vi åt, och till höger en mumsig banankage (och en brunchtallrik i bakgrunden..).



Till vänster ser ni lite av det vi tryckte i oss till frukost (gotta love hotellfrukost:), och till höger äkta dansk pölse.

söndag 11 november 2007

Fika till far

Ja, det har väl inte undgått någon att det är Fars dag idag (eller?). Vi har alltid varit väldigt noga med att fira både Mors- och Fars dag, och i år var inget undantag. Jag bakade en paj, som blev väldigt uppskattad, och pappas favoritkakor såklart - marockanska mandelkakor :)



Björnbärspaj med citrus


2 dl vetemjöl
1 1/2 dl polenta
3/4 dl florsocker
1 krm salt
125 g smör

Fyllning:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
rivet skal+saft från 1 citron
rivet skal+ saft från 1 lime
2 msk vispgrädde
3 dl färska eller tinade björnbär (väl avrunna)
2 msk florsocker

Blanda vetemjöl, polenta, florsocker, salt och smör skuret i tärningar i en matberedare. Kör till en lite smulig deg. Det går lika bra att knåda degen med händerna (det gör jag..). Lägg bakplåtspapper i botten på en form (24 cm i diameter) med löstagbar kant. Tryck ut degen i formen, i botten och ca 2 cm upp på kanten. Grädda den mitt i ugnen ca 20 minuter på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker, mjöl och skal av citron och lime. Blanda sedan i citron- och limesaft samt grädde. Häll fyllningen i den varma pajformen och grädda ytterligare ca 15 minuter.

Sätt ugnen på grill och högsta värme. Blanda björnbären med florsockret. Fördela dem jämnt över kakan. Grädda ca 3 minuter under grill. Låt svalna helt innan den lyfts upp med hjälp av papperet.

Skär pajen i bitar och servera med vispad grädde, och eventuellt lite färska björnbär.

fredag 2 november 2007

Tårta to go!

Nu ska jag och de här två godingarna dra oss söderut i landet, till Karlskrona närmare bestämt.Jag har följt recepten ganska så bra faktiskt, gjorde några små ändringar bara. Jag bytte ut ströbrödet mot malda macadamianötter till den mörka kakan. Till den ljusa kakan använde jag kokos istället för ströbröd och bytte ut konjaken mot limesaft, och tillsatte dessutom skalet från 1 lime. Drog ner lite på sockret också... Dessutom tänkte jag servera sorbet till (funderar på hallonsmak till den ljusa och nåt med citrus till den mörka), istället för grädde. Så nu är det bara att hålla tummarna för att de klarar tågresan!