onsdag 27 juni 2007

Härlig start på veckan

Den här veckan har verkligen startat bra. På måndagen var det äntligen dags för Justin Timberlake att uppträda i Scandinavium, och tillsammans med M och S stog jag längst fram och njöt av en helt fantastisk show! Dessutom stog Justins flickvän (Jessica Biel) en knapp halvmeter ifrån oss, så våra kameror riktades mot henne också såklart...

Igår fyllde min kära mor år, och då blev det självklart kalas. Jag stog i köket större delen av dagen och förberedde buffé. Jag gjorde bland annat pastasallad med pesto och annat gott i, getostpaj, en kall lax- och räkpaj, grillad halloumi med honungsdressing, en liten ostbricka, och hemmagjorda baguetter. Till efterrätt blev det tårta med jordgubbar, och receptet ser ni nedan.

Resten av veckan ser inte lika trevlig ut, det blir bara jobb, jobb och jobb. Så idag ska jag slappa extra mycket!

Citron- och jordgubbstårta

300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor

Citronkräm;
2 citroner
3 äggulor
2 dl socker
100 g smör eller margarin

1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Blanda citronsaften med äggulor, socker och smör. Sjud till en tjock kräm under omrörning. Låt krämen kallna och rör i citronskalet.

Lägg bottnen på ett tårtfat. Bre på citronkräm. Skiva eller halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan. Servera med vispad grädde.

(Om man inte vill göra egen citronkräm går det lika bra med färdigköpt lemon curd)


fredag 22 juni 2007

Glad midsommar!

Ja då var det midsommar igen, och regnet öser ner.. Jaja, inget att lipa över, det är väl bara att göra det bästa av situationen. Tårtan som vi ska hugga in på ikväll är i alla fall färdig och den ser väldigt mumsig ut, hoppas att den smakar gott också. Här kommer receptet, om det är någon där ute som behöver inspiration :)


Rabarberpaj med maräng; ca 10 bitar

Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl (jag tog lite mer, för degen blev ganska kladdig..)
1/2 dl pistagenötter

1/2 dl strösocker
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
600 g rabarber
1 dl råsocker

1/2 vaniljstång
1/2 tsk kardemummakärnor, krossade

2 tsk potatismjöl

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
ca 1/2 dl pistagenötter, hackade

Mät upp mjöl, socker och pistagenötter i en skål. Lägg i smöret och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå kallt, cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225º, cirka 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 150°

Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber, råsocker, vaniljstång och kardemumma i en kastrull. Sjud på svag värme utan lock, ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk.

Rör ut potatismjölet i lite av den sjudna rabarbern. Rör ner och dra kastrullen från värmen när första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Bred ut fyllningen i det förgräddade skalet.

Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke med elvisp. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock, lite seg och blank. Bred ut marängen över fyllningen, så att det bildas små toppar. Strö över pistagenötterna och grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, ca 20 minuter.


lördag 9 juni 2007

Fredagkvällsbak

Precis som många andra så njuter jag av värmen som äntligen vågat sig hit. Och som ni märker blir det mindre bloggande än vanligt, men jag ska försöka uppdatera under sommaren också.

Igår jobbade jag kväll och när jag kom hem var jag helt slut. Men istället för att lägga mig och ta det lugnt ställde jag mig i köket och bakade brownies. Sån är jag... Det är inget somrigt recept, men framöver blir det nog mycket bak med jordgubbar, rabarber, hallon och annat gott som hör sommaren till. Nu ska jag tillbaka till balkongen, där väntar solen på mig :)

Brownies med vit och mörk choklad + valnötter; 8 bitar
50 g smör
100g vit choklad
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
50 g hackad mörk choklad
50 g grovhackade valnötter

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och kokosa (mycket godare än ströbröd) en liten ugnsfast form.

Smält smör och vit choklad i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i ägg, socker, mjöl, hackad choklad och nötter.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter.