Igår fyllde min kära mor år, och då blev det självklart kalas. Jag stog i köket större delen av dagen och förberedde buffé. Jag gjorde bland annat pastasallad med pesto och annat gott i, getostpaj, en kall lax- och räkpaj, grillad halloumi med honungsdressing, en liten ostbricka, och hemmagjorda baguetter. Till efterrätt blev det tårta med jordgubbar, och receptet ser ni nedan.
Resten av veckan ser inte lika trevlig ut, det blir bara jobb, jobb och jobb. Så idag ska jag slappa extra mycket!
Citron- och jordgubbstårta
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
Citronkräm;
2 citroner
3 äggulor
2 dl socker
100 g smör eller margarin
1 liter jordgubbar
Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Blanda citronsaften med äggulor, socker och smör. Sjud till en tjock kräm under omrörning. Låt krämen kallna och rör i citronskalet.
Lägg bottnen på ett tårtfat. Bre på citronkräm. Skiva eller halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan. Servera med vispad grädde.
(Om man inte vill göra egen citronkräm går det lika bra med färdigköpt lemon curd)