tisdag 29 maj 2007

Till mor

Nu är det visserligen två dagar sen det var mors dag, men den här efterrätten tål att göras fler än en gång om året... Jag och syrran knåpade ihop en meny i söndags, med lite karibiska inslag, och vi fick mycket beröm för detta, kul :)



Mangopannacotta med färsk frukt och pinjekaka

3 dl grädde
2 msk socker

2 msk juicekoncentrat, med smak av tropisk frukt
1, 5 dl mangopuré (tex barnmatsburk)
0,5 dl matlagningsyoughurt

0,5 st vaniljstång

1,5 st gelatinblad

1 mango
ca 10 jordgubbar
2 passionsfrukter

50 g pinjenötter
1 ½ msk socker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, juicekoncentrat, socker och vaniljstång. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt i pannacottagrunden.

Låt pannacottagrunden svalna, blanda i mangopuré och matlagningsyoughurt. Häll upp smeten i 4 lämpliga skålar eller glas, låt stelna i kylen.

Skär mango och jordgubbar i mindre bitar. Gröp ur passionsfrukten och blanda med resten av frukten. Fördela fruktsalladen över pannacottan.

Smält sockret i en liten stekpanna, tillsätt nötterna och rör om till de får färg. Lägg upp i 4 små högar och låt kallna. Servera till pannacottan.

lördag 26 maj 2007

Lite att ta igen...

Jag har inte varit så flitig med att blogga den senaste veckan, har haft tokmycket att göra. Men jag har faktiskt hunnit att baka ändå. Hade kusinbesök från utlandet i veckan och fick beställning på en god tårta. Och då fixar jag såklart det ;) Receptet kommer från boken Slutet gott, men jag gjorde en hel del ändringar. Originalreceptet är med vinbärsmousse men jag hittade inga sådana så det blev hallon istället. Dessutom gjorde jag Leilas choklad- och pinjekaka, fast i muffinsform (och med lite mindre socker...).

Hallonmousse på kolabotten

Botten:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap, gärna med karamellsmak

1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hallonmousse:
1 dl koncentrerad hallonsaft
1 dl frysta hallon
2 tsk agar-agarpulver
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt

Garnering:
1 pkt frysta björnbär
2 msk socker
1 tsk agar-agarpulver
Ev lite hallonsaft

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst, tillsätt sirap. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten, och blanda till en deg. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och grädda i mitten av ugnen, 12-15 minuter.

Koka upp saften och hallonen med agar-agarpulvret, låt sedan svalna. Vispa grädden ganska hårt. Blanda med yoghurt och saftblandningen. Bre moussen över kakan och ställ i kylskåp för att stelna minst två-tre timmar, gärna längre.

Koka upp björnbären med sockret tills det blir ganska mosigt. Låt agar-agarpulvret koka med i nån minut. Låt svalna något och bre den över kakan. Ställ in i kylen ytterligare en timme så att den hinner stelna ordentligt. Garnera tårtan med färska hallon.

onsdag 16 maj 2007

Nervositetsbak

Igår jobbade jag min första dag på Sahlgrenska. För att dämpa nervositeten ställde jag mig och bakade innan jag skulle iväg. Blev inspirerad av lilla Myzan och följde hennes recept på klassiska bondkakor. Gjorde ett par små ändringar bara, och gott blev det. De är ju inte snyggast i stan, men jag är glad att jag lyckades överhuvudtaget. Är vanligtvis usel på att baka småkakor...

Bondkakor
2 hg margarin
1 ½ dl socker
4 1/2 dl mjöl
2 1/2 msk sirap med karamellsmak
1 1/2 dl hackad mandel

Låt smöret bli rumstempererat. Blanda socker och smör tills det blir krämigt. Sätt till de övriga ingredienserna, blanda ordentligt. Häll i mandeln sist rör in den i degen. Forma två rullar av degen och låt dem ligga en liten stund i kylen. Skär skivor ca en halv centimeter tjocka, lägg på bakplåtspapper och grädda på 200 grader, ca 10 min. Låt kakorna kallna och förvara i en lufttät burk.

söndag 13 maj 2007

Myskväll

Efter nästan sju veckors slit med c-uppsatsen är jag äntligen klar, känns helt underbart! Men det är klart, nu går jag och är orolig för hur det ska gå på examinationsseminariet... För att fira att jag varit så duktig (?) fixade Erik trerätters till mig igår, väldigt skönt att slippa stå vid spisen för en gångs skull. Och eftersom maten blev väldigt god kommer jag nog tvinga honom att hjälpa till med matlagningen fler gånger hehe... Till förrätt blev det getosttoast med honungsdressing, och huvudrätten bestog av en vegetarisk osso buco med saffransris och gremolata. Till efterrätt fick vi en suverän chokladfondant med mangosorbet och passionsfrukt. Sedan parkerade jag mig i soffan med vad som kändes som världens största mage. Men eftersom jag passar en mycket lekfull boxer denna helgen fick jag inte vila länge. Så jag fick en härlig promenad i regnet på köpet...

Chokladfondant; till 2 personer

50 g smör
1/4 dl socker
1 ägg
1 äggulor
50 g smält mörk choklad
1/4 dl vetemjöl

Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt det hela ägget sedan äggulan. Häll i den smälta chokladen och slutligen mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde. Häll smeten i portionsformar. Grädda fondanterna i mitten av ugnen på 225° i ca 5 minuter. De ska ha stelnat i kanten och vara rinniga inuti. Servera med mangosorbet och färsk passionsfrukt.

tisdag 8 maj 2007

Smulpaj with a twist

Smulpaj är något som sällan kan gå fel. Det är enkelt att göra och uppskattat av de flesta. Häromdagen när jag behövde stilla mitt sötsug kom jag på att man faktiskt kan göra smulpajen lite extra spännande genom att lägga till kokosflingor och citronskal. Det blev riktigt bra, kan verkligen rekommendera att testa detta!

Smulpaj with a twist: 4-6 pers.

125 g rumstempererat smör
½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½-3/4 dl kokos
rivet skal från 1 citron

500 g bär

Häll ut bären i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nyp ihop ingredienserna till degen och fördela jämnt över bären, i små "klickar". Grädda i ugn på 225 grader i ca 20 minuter, till pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås. Mycket vaniljsås :)


onsdag 2 maj 2007

Valborg

Hoppas att alla har haft en trevlig valborg! Min var faktiskt över förväntan. Ända sedan jag fick en blåtira på på valborgen innan min student, har jag liksom inte haft så mycket till övers för denna dag. Detta år blev det fest hemma hos mig och pojken och alla var nöjda och glada. Det bjöds på tårta, mycket uppskattat! Jag gjorde det enkelt för mig; köpte färdiga tårtbottnar, pressade lite apelsinsaft över dem, lade mosade hallon och bananer på ena lagret, och vaniljkräm på det andra. Vispade grädde och bredde över kakan, och garnerade med frukt. Hade egentligen velat ha färska jordgubbar på, men man kan ju inte ha tur varje gång. Blev bara en liten tårtbit över och den delade jag och Erik på till frukost dagen efter :)