tisdag 29 maj 2007
Till mor
Mangopannacotta med färsk frukt och pinjekaka
3 dl grädde
2 msk socker
2 msk juicekoncentrat, med smak av tropisk frukt
1, 5 dl mangopuré (tex barnmatsburk)
0,5 dl matlagningsyoughurt
0,5 st vaniljstång
1,5 st gelatinblad
1 mango
ca 10 jordgubbar
2 passionsfrukter
50 g pinjenötter
1 ½ msk socker
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, juicekoncentrat, socker och vaniljstång. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt i pannacottagrunden.
Låt pannacottagrunden svalna, blanda i mangopuré och matlagningsyoughurt. Häll upp smeten i 4 lämpliga skålar eller glas, låt stelna i kylen.
Skär mango och jordgubbar i mindre bitar. Gröp ur passionsfrukten och blanda med resten av frukten. Fördela fruktsalladen över pannacottan.
Smält sockret i en liten stekpanna, tillsätt nötterna och rör om till de får färg. Lägg upp i 4 små högar och låt kallna. Servera till pannacottan.
lördag 26 maj 2007
Lite att ta igen...
Hallonmousse på kolabotten
Botten:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap, gärna med karamellsmak
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Hallonmousse:
1 dl koncentrerad hallonsaft
1 dl frysta hallon
2 tsk agar-agarpulver
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
Garnering:
1 pkt frysta björnbär
2 msk socker
1 tsk agar-agarpulver
Ev lite hallonsaft
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst, tillsätt sirap. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten, och blanda till en deg. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och grädda i mitten av ugnen, 12-15 minuter.
Koka upp saften och hallonen med agar-agarpulvret, låt sedan svalna. Vispa grädden ganska hårt. Blanda med yoghurt och saftblandningen. Bre moussen över kakan och ställ i kylskåp för att stelna minst två-tre timmar, gärna längre.
Koka upp björnbären med sockret tills det blir ganska mosigt. Låt agar-agarpulvret koka med i nån minut. Låt svalna något och bre den över kakan. Ställ in i kylen ytterligare en timme så att den hinner stelna ordentligt. Garnera tårtan med färska hallon.
onsdag 16 maj 2007
Nervositetsbak
Bondkakor
2 hg margarin
1 ½ dl socker
4 1/2 dl mjöl
2 1/2 msk sirap med karamellsmak
1 1/2 dl hackad mandel
Låt smöret bli rumstempererat. Blanda socker och smör tills det blir krämigt. Sätt till de övriga ingredienserna, blanda ordentligt. Häll i mandeln sist rör in den i degen. Forma två rullar av degen och låt dem ligga en liten stund i kylen. Skär skivor ca en halv centimeter tjocka, lägg på bakplåtspapper och grädda på 200 grader, ca 10 min. Låt kakorna kallna och förvara i en lufttät burk.
söndag 13 maj 2007
Myskväll
Chokladfondant; till 2 personer
50 g smör
1/4 dl socker
1 ägg
1 äggulor
50 g smält mörk choklad
1/4 dl vetemjöl
Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt det hela ägget sedan äggulan. Häll i den smälta chokladen och slutligen mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde. Häll smeten i portionsformar. Grädda fondanterna i mitten av ugnen på 225° i ca 5 minuter. De ska ha stelnat i kanten och vara rinniga inuti. Servera med mangosorbet och färsk passionsfrukt.
tisdag 8 maj 2007
Smulpaj with a twist
Smulpaj with a twist: 4-6 pers.
125 g rumstempererat smör
½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½-3/4 dl kokos
rivet skal från 1 citron
500 g bär
Häll ut bären i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nyp ihop ingredienserna till degen och fördela jämnt över bären, i små "klickar". Grädda i ugn på 225 grader i ca 20 minuter, till pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås. Mycket vaniljsås :)