måndag 5 mars 2007

Tjejmiddag


Eftersom min mamma är en hårt arbetande kvinna och jag är en slapp student kunde jag inte riktigt med att tacka nej till att baka till hennes tjejmiddag. Önskemålet var en espressokaka med pinjenötter, och då fixar jag ju det såklart... Tyvärr får jag inte nöjet att smaka på den, men jag får säkert en rapport senare ikväll om den blev lyckad eller inte.

Espressokaka

2 dl pinjenötter, blandat med skållad skalad mandel
200 g smör
2 ½ dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk pulverkaffe av espresso
3 ägg
3 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta pinjenötter och mandel i en torr het stekpanna tills de får färg.

Smält smöret i en stor kastrull. Ta den från spisen och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och kaffepulver.

Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet blandat med nötterna och mandeln. Smaksätt eventuellt med 1 msk kaffelikör eller konjak.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan kallna.

7 kommentarer:

Prinsessmamman sa...

Mmm, det lät ju underbart gott!! Måste testa!

Magalös sa...

Dottern är i England just nu, undrar om hon kommer hem med några nya idéer. Det finns nog mycket som är annorlunda där mot i Sverige. Vet dock inte hur "prioriterat" det har varit att besöka konditorier!

natz sa...

magalös; Hon har nog fullt upp med annat kan jag tänka mig :) När vår klass var i England i nian bjöd vår värdfamilj oss på bland annat pizza med vita bönor och pommes frites. Som en rätt ja...

Karin sa...

Du har blivit utmanad i min blogg!

Nässelblom & choklad sa...

Den här kakan blir jag verkligen nyfiken på. Espresso och pinjenötter låter väldigt smarrigt.

natz sa...

Nässelblom & choklad; Ja, den kombinationen var tydligen inte helt fel om man ska tro mamma och hennes väninnor (och det tror jag vi kan). Hoppas att du också tycker om den, om du får för dig att testa :)

Renee sa...

Ja detta receptet kör jag men testa med att ha lite branby eller konjak i så där en ca msk. Smarrigt värre. Jag har dock bara 2dl socker